Φυσικός Φωτισμός και Super Markets


Τα super markets και τα πολυκαταστήματα λιανικής αποτελούν μια από τις καλύτερες εφαρμογές του συστήματος Suntracker, καθώς η αναμενόμενη αύξηση των πωλήσεων μπορεί να ελαττώσει το χρόνο αποπληρωμής της  επένδυσης, σε πολλές περιπτώσεις και μέσα σε λίγους μήνες.

13112012093Το πλήρες φάσμα του φυσικού φωτός επιτρέπει στους πελάτες να διακρίνουν καλύτερα τα χρώματα των συσκευασιών και των προϊόντων, ιδιαίτερα τωντροφίμων. Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι οι πελάτες που παραμένουν σε κατάστηματα με φυσικό φωτισμό τείνουν να αγοράζουν περισσότερα σε σχέση με τα καταστήματα με τεχνητό φωτισμό.

Καταστήματα λιανικής πώλησης που επενδύουν στο φυσικό φωτισμό αποκτούν ένα σημαντικό και υπολογίσιμο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι του ανταγωνισμού τους με διάφορους τρόπους.

Η αύξηση της δραστηριότητας των καταναλωτών σε καταστήματα με φυσικό φωτισμό μπορεί να αποδοθεί σε έναν συνδυασμό:
– καλύτερης οπτικής δυνατότητας
– πιο ελκυστικής προβολής
– μεγαλύτερης διαφοροποίησης των χρωμάτων
– ήρεμης, χαλαρής ατμόσφαιρας
– δημιουργίας ικανοποίησης πελάτη
– βελτίωσης του ηθικού των εργαζομένων

Πολλές μελέτες έχουν εκπονηθεί για το συσχετισμό μεταξύ του φυσικού φωτισμού των καταστημάτων και της αύξησης των πωλήσεων λιανικής.

Η Pacific Gas & Electric (PG & E) ανέλυσε μια αλυσίδα 108 καταστημάτων λιανικής, όπου τα 2/3 των καταστημάτων διέθεταν φυσικό φωτισμό. Έχοντας όλα τα δεδομένα κοινά, η μελέτη βρήκε ότι τα καταστήματα που διέθεταν φυσικό φωτισμό
είχαν 40% περισσότερες πωλήσεις σε σχέση με τα καταστήματα χωρίς φυσικό φωτισμό.

Η αλυσίδα λιανικής Wal-Mart οδηγήθηκε σε ανάλογα αποτελέσματα όταν, ενσωμτώνοντας συστήματα φυσικού φωτισμού σε ένα κατάστημά της στο Κάνσας, παρατήρησε ιδιαίτερα αυξημένες πωλήσεις στην πλευρά εκείνη του καταστήματος
που χρησιμοποιούνταν τα συστήματα φυσικού φωτισμού, για τα ίδια προϊόντα σε σχέση με άλλα γειτονικά καταστήματα Wal-Mart.

Μείωση στις επιστροφές εμπορευμάτων

Οι χρωματικές ασυνέπειες αποτελούν ένα σημαντικό πρόβλημα στον τομέα της λιανικής πώλησης δεδομένου ότι μπορούν να συμβάλουν στη δημιουργία του λεγόμενου «buyer’s remorse – τύψεις αγοράς» μετά την αγορά του προϊόντος, στις περιπτώσεις εκείνες κατά τις οποίες ο φτωχός φωτισμός έχει ενσταλάξει μια αναληθή εικόνα της μάρκας και στον τρόπο που αυτή γίνεται αντιληπτή από τον πελάτη.

symperismatika